Sarja käsittelee sitä, mitä kaikkea marsun hoitovälineitä marsun hoitolaukusta löytyy. Jutun tarkoituksena on kertoa eri hoitovälineistä erilaisille turkeille niin perushoidossa kuin näyttelytoiminnassa. Nämä kaksi asiaa kuitenkin kulkevat käsi kädessä. Jutun näkökulmaksi olen valikoinut näyttelyharrastusta suunnittelevan tai ensimmäisiä marsuja omistavan henkilön. Juttu jakautuu neljään osaan: turkinhoito, pään alueen-, tassujen kynsienhoitotarvikkeisiin ja muita näyttelyssä tarvittavia juttuja . Jokainen toki löytää parhaimmat välineet itselle ja marsuille kokeilemalla.
Harjat ja kammat:
Pehmeä harja (1.): Sileän lyhytkarvaisen marsun turkin harjaukseen paras väline. Tämä harja on kotoisin äitiyspakkauksesta ja eri sähköistä turkkia. Toinen hyvä vinkki lyhytkarvaisen marsun viimeistelyyn on fleecekankaan palanen.
Kampa (4.): Itse tykkään käyttää ch-teddyillä nimenomaan tästä kuvan metallisesta kampaa. Käy toki pitkäkarvaiselle marsulle. Harvakampa on parhain pitkäturkkisen marsun turkin hoitoon oli marsu sitten kihara- tai suoraturkkinen. Materiaalina antistaattinen muovi tai teflon metallinen on parhaita. Jos turkki on takkuinen niin silloin ehdottomasti muovinen kampa.
Karsta (6.): On sopiva teddyille ja rexeille. Itse en suosi tätä ch-teddyillä.
Turkin trimmausvälineet:
Trimmausveitsi (2.): Ulkomuotoluokassa trimmataan usein turkista pisimmät karvat pois ja trimmausveitsi on siihen oiva apuväline.
Pinsetit (5.): Pinsetit ovat hyvät, kun viimeistellään trimmausta.
Sormikumit: Kertakäyttöisillä sormikumeilla saa pitoa otteeseen, kun trimmaat.
Muut turkinhoitovälineet:
Hammasharja (3.): Tällä ei tietenkään aleta koko marsua harjaamaan vaan yksi keino saada kuiva rasva rasvarauhasen karvojen tyvistä irti. Harja kannattaa olla mahdollisimman pehmeä.
Käsitiskiaine tai meikinpoistoaine: Kummallakin voi pestä rasvarauhasen. Muista katsoa, ettei kummassakaan ole mitään marsuille myrkyllistä. Saat pestyä aineen turkista pois kokonaan. Meikinpoistoaineissa kannattaa suosia niitä missä ei ole öljyä, koska öljy jättää turkin rasvaiseksi.
Shampoo (7.): Erilaisille turkeille on erilaisia tarpeita ja koirien shampoista löytyy vaihtoehtoja tähän. Kannattaa kysyä marsusi kasvattajalta mitä shampoota ja/tai hoitoainetta hän suosittelee marsusi turkin hoitoon.
Hiustenkuivaaja: Marsun turkki on hyvä kuivata kuivaajalla kuivaksi oli turkin millainen tahansa. Tällöin turkkiin ei tartu roskat häkissä ja marsu ei vilustu. Turkin pohja saa myös ilmaa.
Suihkepullo(8.): Pienessä suihkepullossa on vettä, jota sumutetaan marsun päälle niin, että marsu ei saa hennon kosteuden turkkiin ja turkki asetellaan paremmin esimerkiksi abessiinialaisilla käytetään tätä ulkomuodossa. Muista, että turkkiin ei saa jättää mitään aineita.
Pään alueen hoitovälineet
Silmien puhdistusaine (1.): Silmien puhdistusainetta pidän mukana, jos on tarvinnut saada silmästä pois esimerkiksi heinän pala.
Korvien puhdistusaine: Aineita on valtavasti erilaisia, mutta katso kuitenkin, että aine on hajusteeton ja eläimille tarkoitettua. Eri valmistajilla on erilaisia päitä pulloissa, joten parhaan sinulle sopivan löydät kokeilemalla.
Topsipuikkoja tai vanulappuja (2. & 3.) Topsipuikolla poistan yleensä korvien poimuissa olevat liat, koska lapulla pääsy sinne vaikeaa. Topseilla marsun korvaa puhdistaessa tulee olla nopea reagoimaan marsun liikkeisiin. Ethän työnnä topsipuikkoa marsun korvakäytävään. Vanulapun kastelen korvien puhdistusaineella ja pyyhin sillä korvan puhtaaksi. Vanulappua on hyvä pitää silmän alla, jos silmää joutuu puhdistamaan.,
Kosteuspyyhkeet (nro4.): Pyyhkeillä on helppo puhdistaa näyttelypaikalla vielä korvia ja rasvarauhasta. Kannattaa katsoa, ettei pyyhkeet eivät ole öljyttyä tai niissä ei ole mitään lisättyä rasvaa, koska se jää turkkiin.
Hammastikkuja: Hampaiden väliin tuppaa välillä jäämään heinää tai karvoja ja niitä voi poistaa tikuilla, jos tarpeen. Jos käytät hammastikkuja ole varovainen, että et satuta terävällä päällä marsua. En suosittele näiden käyttöä ensikertalaisille.
Kynsien ja tassunpohjien hoitovälineet
Kynsisakset (nro 1): Kynsisaksia on paljon erilaisia, mutta itse tykkään eniten lituskoista marsujen kohdalla. Tärkeää on, että ne sopivat omistajan käteen ja leikkaavat hyvin. Huonoilla saksilla tulevaa vain epäsiistiä jälkeä.
Kynsiviila (nro 2) : Jos et enää uskalla leikata kynttä, mutta tuntuu, että vähän voisi ottaa vielä pois, niin voit hyvin viilata niitä lyhyemmäksi. Kynsiviila on myös kätevä siihen, kun kovettumaa leikataan ja ei pysty leikkaamaan täysin ihoa myöten, niin sillä voi viilata jäävän osan pois. Paperisista tykkään itse eniten marsujen kovettumien kanssa, kun se taipuu mukavasti. Tämä on parasta tehdä silloin, kun on pessyt marsun, koska silloin kovettuma on pehmeä.
Tassurasva: Tassunpohjia tarvitsee välillä rasvailla, että ne pysyvät kimmoisina. Rasva on hyvä olla paksua ja hajusteetonta.
Mitä muuta mukaan näyttelypäivään:
Kuljetusboksi: Kuljetusbokseja on paljon erilaisia, joista olikin jo tammikuussa juttua.
Marsun eväät: Marsulle heinää reilusti. Pellettiä ei tule laittaa ruokakupissa mukaan, koska jos irtonainen kulho osuu marsuun saattaa käydä huonosti. Pellettejä voi laittaa kyllä irtonaisena, jos haluaa. Tuoreruokaa esimerkiksi kurkkua, koska moni marsu on huono juomaan näyttelypäivän aikana, niin kurkusta saa sitten nestettä.
Kuvat ja teksti: Jarna Jansson