Marsut ovat olleet tärkeitä lemmikkejä Euroopassa jo melkein 500 vuotta. Ensimmäinen maininta historiasta löytyy vuodelta 1547 kirjoituksessa Santo Domingon eläimistä. Vanhin tunnettu maalaus, jossa on marsuja, ajoitetaan maalauksen lasten vaatetuksen perusteella vuoden 1580 tienoille. Kyseisestä maalauksesta ei tiedetä lasten henkilöllisyyttä, mutta pukeutumisen perusteella marsu lemmikkinä on ollut aatelislasten ilo. Marsuja on tämän jälkeen maalattu eläinkuviin ja ihmisten syliin. Valokuvien yleistyessä 1800-luvulla marsuja on myös valokuvattu ihmisten kanssa.
Suomessa yhdistystoiminta marsujen ja jyrisijöiden parissa on ulkomaihin verrattuna nuorta, vanhimmat yhdistykset ovat noin 40-vuotiaita.
Brittiläinen National Cavy Club (NCC) on perustettu 1888. Marsuharrastuksen perinteet ja nimitykset ovat saaneet alkunsa tuohon aikaan, joten pitkä historia on kaivertanut termit (self, nonself, jne) syvälle marsukansan sieluihin. Briteissä marsuharrastus on vanhemman iän lisäksi myös huomattavan paljon suurempaa kuin Suomessa tai missään Pohjoismaassa. NCC järjesti juhlanäyttelyn heinäkuussa 2022 ja sinne osallistui n. 850 marsua. Verrokkina Pohjoismaiden mestaruusnäyttelyissä on alle 500 eläintä. NCC toimii briteissä kattojärjestönä monelle alayhdistykselle. Alayhdistyksenä NCC:lle löytyy sekä paikallisia marsuyhdistyksiä että suurnäyttelyitä varten perustettuja yhdistyksiä.
Franz Werner Tamm: Flower Piece with Guinea Pigs
British Cavy Council on NCC:n vuonna 1977 perustama standardeja ylläpitävä rotujärjestö, joka on kerännyt rotuyhdistyksiä vastaamaan omien rotujensa standardeista. BCC on myös kasvattajanimiä myöntävä taho Briteissä. Muutama esimerkki vanhemmista ja uudemmista rotuyhdistyksistä: English Self Cavy Club on aloittanut toimintansa aivan 1900-luvun alussa, National Tortoise and White Cavy Club on mahdollisesti self yhdistystäkin vanhempi, Abyssinian Cavy Club (kirjoittajan suosikkirotu) mainintoja löytyy hyvin varhain 1900-luvulta ja Rare Varietes Cavy Club (johon kuuluu kirjoittajan toinen rotu ridgeback) on perustetty 1967.
Suomessa on yksi ainoa kattojärjestö jyrsijöille ja kaneille ja se on SKJL eli Suomen kani- ja jyrsijäliitto. SKJL:n alayhdistykset ovat sekä paikallisyhdistyksiä että lajiyhdistyksiä. Yhtäkään erillistä rotuyhdistystä ei tietääksemme kaneilla ja jyrsijöillä vielä Suomesta löydy.
Marsuille ei kattojärjestöjä löydy, koska molemmat marsuja koskevat yhdistykset ovat tasa-arvoisia keskenään.
Teksti: Aida Depner
Kuva: Wikimedia Commons