Miten valmistella marsu näyttelyyn?

Päänalue

Juttu on jaettu 4eri osa-alueeseen (päänalue, turkki, tassut ja rasvarauhanen) ja ne ilmestyvät joka keskiviikko klo 16. Näkökulma on pet-luokka ja hoidollisuus painotteinen.
Tarvikkeet:
– Topsit
– Vanulaput/kosteuspyyhe
– Korvanpuhdistusaine
Korvat:
Korvien poimuihin kertyy likaa ja vaikkua. Helpointa ne on puhdistaa kostealla vanulla tai paperilla. Topsilla voi ottaa vaikeimmat kohdat, mutta älä koskaan työnnä topsia marsun korvakäytävään tai muutakaan esinettä. Korvia ei myöskään tule jyyssätä niin, että se tekee kipeää tai jättää jälkiä. Pieni pigmentti ja tahraamaton lika on täysin ymmärrettävää. Älä koskaan kaada korvanpuhdistusainetta suoraan korvaan vaan kaada se vanulapulle tai sitten topsipuikkoon. Korvat puhdistetaan vain näkyvältä alueelta. Sinisellä ympyröidyn alueen voi puhdistaa, mutta punaisella merkittyyn alueeseen ei tule koskea(ks. kuva). Kosteuspyyhe voi aiheuttaa allergisia reaktioita marsulla tai omistajalle.
Silmät:
Silmistä tulee poistaa kaikki roskat ja katsoa, että silmät ovat kirkkaat ja eivät rähmi. Joillakin marsuilla saattaa kerääntyä rähmää silmän etunurkkaan, jonka voi irroittaa vaikka kosteuspyyhkeellä. Ennen tuomarille vientiä, olisi hyvä pyyhkäistä silmäkulmat vielä rähmän ja irtoroskien varalta kuivalla pyyhkeellä. Silmien puhdistukseenkin on olemassa aineita, mutta ei niitä tarvitse näyttelyissä. Enemmänkin silloin, jos silmissä on jotain vialla ja silmää pitää huuhtoa.
Hampaat:
Marsu on hyvä opettaa näyttämään hampaansa. Kuten muiltakin eläimiltä, kannattaa opetella suuhun kurkistusta. Vaikka emme näe koko hammasaluetta, niin etuhampaat voivat kertoa jo hyvissä ajoin hampaiden ongelmista. Ota marsu tukevasti syliisi ja venytä huulet auki. Katso, että marsulla ei ole lohkeamia hampaissa, poikki menneitä hampaita tai värjäymää. Marsun hampaiden tulee olla valkoiset, tasaisesti kuluneet sekä alahampaat rentona ollessa ylähampaiden takana saksipurentana. Etuhampaat paloittelevat ravinnon ja 16 takahammasta jauhaa ruuan nieltävään muotoon. Jos etuhampaat kuluvat vinosti, joku etuhampaista on jatkuvasti poikki tai ovat liian pitkät, kertoo se ongelmista takahampaissa.

Kynnet ja tassunpohjat

Tarvikkeet:
– kynsisakset
– tassurasva
– viila

Tassunpohja
Marsujen tassuissa näkee useasti kovettumia, joita virheellisesti kutsutaan känsäksi. Kovettumien synty syytä marsuilla ei ole tutkittu, mutta syitä voivat olla esimerkiksi ylipaino tai virheasento. Kovettuma on kova möykky tassun pohjassa. Yleensä tassun etuosan anturoissa (punaiset ympyrät), joillekin kookkaille marsuille saattaa syntyä kovettuma myös polkuanturaan (sininen rengas).
Kovettuma on helppo hoitaa ihan kotona eikä siihen tarvitse eläinlääkäriä. Kovettuma on helpompi hoitaa, kun sen on veden pehmentämä, esimerkiksi pesun yhteydessä. Suurin osa kannattaa leikata kynsisaksilla ensiksi pois ja sen jälkeen hioa kynsiviilalla loput, mutta varo leikkaamasta tai viilaamasta tassun ihoa. Hoidon jälkeen tassun voi rasvata vielä tassurasvalla.

Kynnet
Kuten kaikilla eläimillä niin marsuillakin kynnet kasvavat koko ajan ja niitä tarvitsee leikata. Suositeltava väli on 2viikon välein, jos pohja on kynsiä kuluttava voi väli olla jopa 4 viikkoa. Liian pitkäksi kasvaneet kynnet kääntyvät tassua kohden ja vaikeuttaa marsun kävelyä ja saattaa painaa kivuliaasti tassunpohjia. 

Kynsien väri voi vaikeuttaa leikkaamista. Vaaleissa kynsissä näkyy verisuoni, mutta tummissa ei näy. Apuna tummien kynsien leikkuuseen voi käyttää hyvää kirkasta lamppua, jolloin voi nähdä verikynnen, mutta tähän tarvitaan kahdet kädet. Siinä missä on verikynsi, kynsi on tasaisen paksu ja sen jälkeen kynsi alkaa kaartumaan. Voit myös leikata kynttä varovasti lyhyemmäksi ja lyhyemmäksi, kun ollaan lähellä verikynttä kynnen sisällä alkaa näkymään valkoista jauhoa.
Kissojen kynsisakset ovat hyvät marsujen kynsien leikkuuseen. Kynsien leikkuuta ei tarvitse pelätä. Jokainen aloittaa jostain ja osuu ainakin kerran elämässään verikynteen.

Rasvarauhanen

Tarvikkeet:
– Meikinpoistoaine/fairy
– Perusrasva
– Pehmeä hammasharja

Marsuilla on ”hännän kohdalla” rasvarauhanen ja se tulisi puhdistaa uroksilla 3-6 kuukauden välein ja naarailla vähintään 2 kertaa vuodessa, mutta näyttelyssä käyvällä etenkin pet-luokassa se tulee puhdistaa näyttelyyn. Ymmärrettävää on tietenkin, että rasvan erittyminen on marsu kohtaista ja osalla saattaa olla tarve puhdistaa rauhanen useammin.
Rasvarauhasen voi puhdistaa silmämeikinpoistoaineella, jos sen rasvaa ensin perusrasvalla rasva lähtee helposti irti. Vanhempi tapa on käyttää fairya ja hammasharjaa. Tämäkin tapa toimii. Mutta ole puhdistuksessa varovainen, ettei herkkä iho mene rikki.
Kun peset rasvarauhasta näyttelyyn älä hinkkaa niin, että rasvarauhasen kohdalla on 2euron kokoinen karvaton läntti. Rasvarauhasen tulisi olla karvainen ympäriltä ei paljas. Ne marsut, joilla on pidempi karva ovat haasteellisempia, koska karvoihin saattaa jäädä rasvaklönttejä kiinni vaikka itse rasvarauhanen olisikin puhdas. Itse tykkään pehmeällä hammasharjalla harjata ne karvoista pois.
Ylemmässä kuvassa on likainen rasvarauhanen.
Alemmassa on puhdistettu.

Turkki ja iho

Tarvikkeet:
– shampoo ja hoitoaine
– karsta, pehmeä harja tai kampa
– hiustenkuivaaja
– skinnyillä rasva
Karvallisen marsun hoito on huomattavasti erilaisempaa kuin karvattoman marsun hoito. Jutussa käydään läpi eri karvatyyppit ja skinnyjen ihon.
Sileäkarvainen marsu:
Sileäkarvaisen marsun turkin pesuun tarvitaan sekä shampoo että hoitoaine. Valkoisten marsujen kohdalla on hyvä käyttää valkoisten koirien shampoota ja vielä pestä hoitoaineella. Harjaamiseen paras harja on äitiyspakkauksissa tullut vauvan harja. Se on sopivan pehmeä ja sillä saa irtokarvat kivasti ennen pöydälle vientiä harjattua pois.
Karkeakarvainen marsu:
Karkeakarvaisella paras shampoo on karkeakarvaisille koirille tarkoitettu shampoo. Karkea karva menettää karkeuttaan pesussa, koska luontainen rasva turkissa tekee karkeamman tuntuiseksi ja kun se pestään pois turkki tuntuu pehmeältä. Turkin palautumiseen menee 3-4viikkoa ja tästä syystä karkeakarvaisia ei tule koskaan pestä näyttelyä edeltävänä päivänä.
Pitkäkarvaiset marsut:
Harvakampa on parhain pitkäturkkisen marsun turkin hoitoon oli sitten kihara- tai suoraturkkinen. Materiaalina antistaattinen muovi tai teflon metallinen on parhaita. Jos turkki on takkuinen, niin silloin ehdottomasti muovinen kampa. Pestessä on hyvä käyttää sekä shampoota että hoitoainetta. Turkissa ei saa näyttelyssä olla mitään turkkiin jätettävää ainetta.
Tässä kohtaa pitää eritellä onko ulkomuotoluokan marsu vielä täydessä turkissaan vai klipattu. Pitkäkarvaiset marsut, joiden turkkia ei ole koskaan leikattu, tai ole vahingoittunut, voivat osallistua rotukohtaisesti ulkomuotoluokkaan. Jos turkki on vahingoittunut tai leikattu voi pitkäkarvainen marsu osallistua klipattuun luokkaan, jolloin turkin tulee ylettyä vähintään näyttelylautaan. Geniataalialueen karvat saa leikata, koska pitkä karva saattaa kiertyä esimerkiksi uroksen peniksen ympärille ja aiheuttaa ongelmia varsinkin, jos karva on pehmeää. Pitkäkarvainen marsu tulee nyytittää, joka tarkoittaa karvan käärimistä nyytille. Muuten turkki ei pysy kunnossa. Nyytti ei saa kiristää turkkia, mutta sen tulee olla napakka. Turkista ennen nyyttejä tulee selvittää takut ja roskat pois. Nyytti kääritään latvasta kohti marsun kehoa. Parhaat ohjeet nyyttien tekoon saat kasvattajalta.
Skinnyt:
Näyttelyissä skinnyjen ihon tulisi olla puhdas, elastinen ja hyväkuntoinen. Yleisesti ottaen skinnyn pesu on tarpeen, kun sen iho alkaa tuntua likaiselta. Pesun jälkeen ihoon voi levittää rasvaa, mutta likaista ihoa ei kannata rasvailla. Pesuväli voi vaihdella marsusta riippuen; urosten iho rasvoittuu yleensä herkemmin kuin naarailla. Pesuainetta ja rasvaa valitessa kannattaa valita hellävaraisia ja hajusteettomia tuotteita. Toisaalta rasvainen lika saattaa lähteä ihosta parhaiten ja hellävaraisimmin käyttämällä kuorivaa pesuainetta.
Koska skinnyillä ei ole kovin paljon karvaa, pienetkin raapaisut näkyvät helposti ihossa. Älä kuitenkaan stressaa liikaa, koska hyväkuntoinen iho parantuu nopeasti. Marsuille itselleen tärkeintä ei ole virheetön iho, vaan lajityypillinen elämä. Huomioithan myös sen, että ylimääräistä turkkia esimerkiksi niskassa tai selässä ei saa ajella, nyppiä tai poistaa millään tavoin,
Teksti Jarna Jansson paitsi skinnyt teksti Henna Rinta-Kiikka
Kuvat: Jarna Jansson

Vastaa

Your email address will not be published.