Päänalue
Kynnet ja tassunpohjat
Tarvikkeet:
– kynsisakset
– tassurasva
– viila
Tassunpohja
Marsujen tassuissa näkee useasti kovettumia, joita virheellisesti kutsutaan känsäksi. Kovettumien synty syytä marsuilla ei ole tutkittu, mutta syitä voivat olla esimerkiksi ylipaino tai virheasento. Kovettuma on kova möykky tassun pohjassa. Yleensä tassun etuosan anturoissa (punaiset ympyrät), joillekin kookkaille marsuille saattaa syntyä kovettuma myös polkuanturaan (sininen rengas).
Kovettuma on helppo hoitaa ihan kotona eikä siihen tarvitse eläinlääkäriä. Kovettuma on helpompi hoitaa, kun sen on veden pehmentämä, esimerkiksi pesun yhteydessä. Suurin osa kannattaa leikata kynsisaksilla ensiksi pois ja sen jälkeen hioa kynsiviilalla loput, mutta varo leikkaamasta tai viilaamasta tassun ihoa. Hoidon jälkeen tassun voi rasvata vielä tassurasvalla.
Kynnet
Kuten kaikilla eläimillä niin marsuillakin kynnet kasvavat koko ajan ja niitä tarvitsee leikata. Suositeltava väli on 2viikon välein, jos pohja on kynsiä kuluttava voi väli olla jopa 4 viikkoa. Liian pitkäksi kasvaneet kynnet kääntyvät tassua kohden ja vaikeuttaa marsun kävelyä ja saattaa painaa kivuliaasti tassunpohjia.
Kynsien väri voi vaikeuttaa leikkaamista. Vaaleissa kynsissä näkyy verisuoni, mutta tummissa ei näy. Apuna tummien kynsien leikkuuseen voi käyttää hyvää kirkasta lamppua, jolloin voi nähdä verikynnen, mutta tähän tarvitaan kahdet kädet. Siinä missä on verikynsi, kynsi on tasaisen paksu ja sen jälkeen kynsi alkaa kaartumaan. Voit myös leikata kynttä varovasti lyhyemmäksi ja lyhyemmäksi, kun ollaan lähellä verikynttä kynnen sisällä alkaa näkymään valkoista jauhoa.
Kissojen kynsisakset ovat hyvät marsujen kynsien leikkuuseen. Kynsien leikkuuta ei tarvitse pelätä. Jokainen aloittaa jostain ja osuu ainakin kerran elämässään verikynteen.
Rasvarauhanen
Tarvikkeet:
– Meikinpoistoaine/fairy
– Perusrasva
– Pehmeä hammasharja
Marsuilla on ”hännän kohdalla” rasvarauhanen ja se tulisi puhdistaa uroksilla 3-6 kuukauden välein ja naarailla vähintään 2 kertaa vuodessa, mutta näyttelyssä käyvällä etenkin pet-luokassa se tulee puhdistaa näyttelyyn. Ymmärrettävää on tietenkin, että rasvan erittyminen on marsu kohtaista ja osalla saattaa olla tarve puhdistaa rauhanen useammin.
Rasvarauhasen voi puhdistaa silmämeikinpoistoaineella, jos sen rasvaa ensin perusrasvalla rasva lähtee helposti irti. Vanhempi tapa on käyttää fairya ja hammasharjaa. Tämäkin tapa toimii. Mutta ole puhdistuksessa varovainen, ettei herkkä iho mene rikki.
Kun peset rasvarauhasta näyttelyyn älä hinkkaa niin, että rasvarauhasen kohdalla on 2euron kokoinen karvaton läntti. Rasvarauhasen tulisi olla karvainen ympäriltä ei paljas. Ne marsut, joilla on pidempi karva ovat haasteellisempia, koska karvoihin saattaa jäädä rasvaklönttejä kiinni vaikka itse rasvarauhanen olisikin puhdas. Itse tykkään pehmeällä hammasharjalla harjata ne karvoista pois.
Ylemmässä kuvassa on likainen rasvarauhanen.
Alemmassa on puhdistettu.
Turkki ja iho
Harvakampa on parhain pitkäturkkisen marsun turkin hoitoon oli sitten kihara- tai suoraturkkinen. Materiaalina antistaattinen muovi tai teflon metallinen on parhaita. Jos turkki on takkuinen, niin silloin ehdottomasti muovinen kampa. Pestessä on hyvä käyttää sekä shampoota että hoitoainetta. Turkissa ei saa näyttelyssä olla mitään turkkiin jätettävää ainetta.
Tässä kohtaa pitää eritellä onko ulkomuotoluokan marsu vielä täydessä turkissaan vai klipattu. Pitkäkarvaiset marsut, joiden turkkia ei ole koskaan leikattu, tai ole vahingoittunut, voivat osallistua rotukohtaisesti ulkomuotoluokkaan. Jos turkki on vahingoittunut tai leikattu voi pitkäkarvainen marsu osallistua klipattuun luokkaan, jolloin turkin tulee ylettyä vähintään näyttelylautaan. Geniataalialueen karvat saa leikata, koska pitkä karva saattaa kiertyä esimerkiksi uroksen peniksen ympärille ja aiheuttaa ongelmia varsinkin, jos karva on pehmeää. Pitkäkarvainen marsu tulee nyytittää, joka tarkoittaa karvan käärimistä nyytille. Muuten turkki ei pysy kunnossa. Nyytti ei saa kiristää turkkia, mutta sen tulee olla napakka. Turkista ennen nyyttejä tulee selvittää takut ja roskat pois. Nyytti kääritään latvasta kohti marsun kehoa. Parhaat ohjeet nyyttien tekoon saat kasvattajalta.
Näyttelyissä skinnyjen ihon tulisi olla puhdas, elastinen ja hyväkuntoinen. Yleisesti ottaen skinnyn pesu on tarpeen, kun sen iho alkaa tuntua likaiselta. Pesun jälkeen ihoon voi levittää rasvaa, mutta likaista ihoa ei kannata rasvailla. Pesuväli voi vaihdella marsusta riippuen; urosten iho rasvoittuu yleensä herkemmin kuin naarailla. Pesuainetta ja rasvaa valitessa kannattaa valita hellävaraisia ja hajusteettomia tuotteita. Toisaalta rasvainen lika saattaa lähteä ihosta parhaiten ja hellävaraisimmin käyttämällä kuorivaa pesuainetta.
Koska skinnyillä ei ole kovin paljon karvaa, pienetkin raapaisut näkyvät helposti ihossa. Älä kuitenkaan stressaa liikaa, koska hyväkuntoinen iho parantuu nopeasti. Marsuille itselleen tärkeintä ei ole virheetön iho, vaan lajityypillinen elämä. Huomioithan myös sen, että ylimääräistä turkkia esimerkiksi niskassa tai selässä ei saa ajella, nyppiä tai poistaa millään tavoin,