Kuinka kulkea marsun kanssa?

Tässä juttusarjassa kerrotaan siitä, kuinka päästä näyttelyyn, mitä näyttelyssä tarvitaan ja
millainen itse näyttelypäivä sitten on. Sarja on viisiosainen ja ensimmäisessä osassa
kerrotaan siitä, miten kuljettaa marsua ja millaisessa tilassa marsu on näyttelypäivän ajan.

Yleensä marsusi viettää näyttelypäivän kuljetuslaatikossa. Poikkeuksena ovat näyttelyt,
joissa marsuille on näyttelyhäkit. Se, millainen kuljetuslaatikko on sinulle hyvä, riippuu siitä,
kuinka monta marsua sinulla on tulossa näyttelyyn. Tutustutaan seuraavaksi kolmeen
erilaiseen kuljetuslaatikkoon ja siihen, millainen alusta minulla on marsuilla näyttelyissä
käytössä.

Yhden marsun kuljetuslaatikko
Pienikokoinen laatikko sopii hyvin yhden marsun kuljetukseen. Marsu mahtuu hyvin
kääntymään ja liikkumaan ja kaivautumaan pyyhkeen tai heinien alle. Tämä on kylmillä
keleillä näppärä boksi, koska se mahtuu hyvin isoon puuvillaiseen kestokassiin ja boksin ympärille on helppo kääräistä lisäksi vaikka kaulaliinaa, jotta koppi pysyy sisältä lämpimänä. Kuljetuslaatikoita on saatavilla vielä isompana kuin tämä kuvassa oleva on. Itse käytän tätä pienikokoisilla tai poikasiässä oleville marsuille. Tämä laatikko on myös hyvä eläinlääkärikäynneille, kun matkassa on vain yksi marsu. Ota kopin koossa huomioon marsun koko ja voimassa olevat säädökset.

Kissan kuljetuslaatikko
Kissan kuljetuslaatikko sopii hyvin kyllä marsujen kuljetukseen mökeille tai muualle, missä marsua ei tarvitse montaa kertaa poistaa häkistä. Näissä usein ongelmaksi muodostuu se, että marsu tai marsut pakenevat kohti takaseinää ja kaikki laatikkoon laitettu heinä, kuivikkeet ja pehmusteet tulevat mukana. Kissojen kuljetuslaatikoitakin on nykyään saatavilla myös ylhäältä aukeavina. Kissojen kuljetuslaatikoihin ei kuitenkaan saa väliseiniä, jotka olisivat hyödylliset marsuja kuljetettaessa. Kuljetus on usein marsuille stressaavaa ja säikähtäessä marsut voivat esimerkiksi vahingossa purra toista korvasta.


Puluboksi

Puluboksi-nimitys tulee siitä, että boksit on alunperin tarkoitettu kyyhkyjen kuljettamiseen. Näitä on saatavilla yhdelle tai jopa kahdeksalle marsulle. Ulkokuori on alumiinia ja pohjat ovat puuta. Itse kuljetan yhtä aikaa jopa kahdeksan marsua kahdessa nelipaikkaisessa boksissa, koska niiden kuljettaminen on paljon helpompaa julkisissa kulkuvälineissä sen kokoisissa kuin isoimmissa saatavilla olevissa. Tärkeintä minulle on, että kuljetuslaatikossa on väliseinät, koska olen kerran kokenut sen, kun kaksi urosta nahistelee paluumatkalla näyttelystä, ja toista kertaa en halua kohdata sitä. Väliseinät ovat alunperin lastulevyä, mutta
olen uusinut ne pleksistä, koska marsuilla on tapana järsiä alkuperäisiä seiniä.


Kuljetuskärryt

Tämä ihana apuväline on paras ison marsumäärän kuljettamiseen, koska boksit painavat
paljon, kun sisällä on neljä marsua. Jos pelkästään aikuiset marsut painavat nelisen kiloa ja
lisäksi tulee laatikoiden, pohjamateriaalin ja heinän paino. Mitä isommat pyörät, sitä
helpompi on vetää kärryä varsinkin talvella. Kiinnitykseen itse käytän kuormaliinoja, jotka
ovat tarkoitettu autoihin kuorman sidontaan.

 


Miten huomioida sää?

Kylmillä ja lämpimillä säillä tulee varmistaa, että kuljetuslaatikossa on sopiva lämpötila marsulla matkustaa ja oleilla. Tärkeä lämpötilaan vaikuttava tekijä on marsun pitkä tai lyhyt turkki. Skinnyt ja baldwinit tarvitsevat lämpimämmän paikan kuin turkilliset rodut. Eläinten kuljetuslaatikkoihin ei ole kaupoista saatavilla valmiita päällisiä. Ne joutuu tekemään itse tai
käyttämään luovuutta. Itselläni on ystävältä saatu itseommeltu päällinen ja toiseen puluboksiin olen käyttänyt ihan tavallista fleeceä, jonka olen muotoillut hakaneulojen avulla sopivaksi.
Toinen tapa, jolla saa kuljetuslaatikkoa viilennettyä tai lämmitettyä on kylmä- tai kuumavesipullot, jotka tulee tietysti peittää, jotta marsu ei joudu suoraan kosketukseen pinnan kanssa. Tähän ei välttämättä tarvita erityisvalmisteisia pulloja vaan voit käyttää
puolen litran limupulloa, joka laitetaan laatikkoon. Varmista, että pullo ei pääse vierimään laatikossa edestakaisin.

Miten matkustaa marsujen kanssa julkisissa?

Lähiliikenteen junat: Lemmikeille on osoitettu omat osastot, jossa saat kuljettaa eläimiä ilmaiseksi. Osastot löytyvät vaunujen keskeltä.
Kaukoliikenteen junat: 
Lemmikkipaikkoja on rajoitettu määrä kaikissa kaukojunissa ja ne ovat maksullisia. Intercity- sekä yöjunissa istumapaikat löytyvät junan Helsingin päästä. Pendoliinoissa aina pohjoispäädyssä. Kiskobusseissa eli junissa, jotka liikkuvat vähäliikenteisillä rataosuuksilla kuten esimerkiksi Iisalmi-Ylivieska välillä, on myös lemmikkimaksu.
Metro ja paikallisbussit: Lemmikit matkustavat ilmaiseksi omistajan kanssa ilman niille merkittyjä paikkoja.
Kaukoliikenteen bussit: 
Onnibussilla vain flex-vuoroille pääsevät lemmikit ja silloinkin vaaditaan lisämaksu. Muilla bussiyhtiöillä tämä vaihtelee, joten kannattaa ottaa selvää linjan ajavalta bussiyhtiöltä.
Laiva: 
Laivoilla on lemmikkihyttejä. Hinnat ja käytännöt vaihtelevat laivayhtiöstä ja reitistä riippuen.
Lentokone:
Harva lentoyhtiö ottaa marsuja kuljetettavaksi. Tämä kannattaa varmistaa lentoyhtiöiltä.

Mitä aluseksi kuljetuslaatikkoon?

Kuivikkeen valintaan näyttelypäiväksi vaikuttaa paljon se, minkä rotuisia marsuja on, mitä on tottunut käyttämään ja millainen kuljetuslaatikko on. Kissan kuljetuslaatikoissa ovissa on isot aukot, joista kuivike leviää helposti pitkin autoa tai kulkuvälinettä. Puluboksissa taas on pienet reiät eikä sieltä pääse niin helposti kuivike leviämään. Pyyhkeet ovat usein hyvä ratkaisu siinä mielessä, että ne eivät pöllyä, mutta paljon pissaavalla marsulla turkki saattaa kostua.
Katsotaan seuraavaksi, millainen kuivikeratkaisu minulla on marsujen pulubokseissa kohta kohdalta.
1. Jos on pitkä päivä tiedossa laitan pohjalle koirille tarkoitetun pissa-alustan. Siitä on paljon apua siinä vaiheessa, kun tyhjentää bokseja, koska siihen voi kätevästi kääriä boksiin jääneet heinät ja laittaa käärön roskiin. Alusta kannattaa taittaa koko pohjan mittaiseksi. (kuva1)
2. Seuraavaksi laitetaan väliseinät paikoilleen.
3. Alustan päälle taitellaan pyyhe nelinkertaiseksi pohjan kokoiseksi. (kuva2)
4. Pyyhkeen päälle tulee kaksin tai kolmin kerroin taitettu lakana, joka kiedotaan pyyhkeen ympäri. Näin lakanasta ja pyyhkeestä muodostuu hyvin koossa pysyvä “patja”. (kuva3)
5. Sitten vielä lisätään heinät ja tuoreruokaa kuten kurkkua ja nimilaput kolojen päällä oleviin läppiin. Nimilappuja voidaan joskus tarvita, jos jonkun muun kuin minun itseni täytyy viedä marsuni pöydälle.
6. Marsut bokseihin ja kohti näyttelypaikkaa.
Mitä muuta tarvitaan kuljetusboksiin näyttelypäivän ajaksi?

Marsulle tarvitaan tietysti kuljetuslaatikkoon heinää koko päivän ajaksi ja vesipullo tulee olla, vaikka aina marsu ei siitä joisikaan. Juomapulloa ei kannata laittaa matkalle vielä kiinni, koska se vuotaa jokaisesta tärähdyksestä ja marsun turkki kastuu turhan takia. Kurkku on hyvä nestepitoinen vihannes näyttelymatkoille, josta marsu saa tarvittaessa nestettä, jos ei uskalla juoda pullosta.

Teksti ja kuvat: Jarna Jansson

Vastaa

Your email address will not be published.