Yhdistyksen säännöt
Laajenna teksti1 § Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi suomeksi on Suomen Marsuharrastajat ry ja ruotsiksi Finlands Marsvinsentusiaster rf, yhdistyksen kotipaikkakunta on Hämeenlinna.
2 § Tarkoitus ja toiminnan laatu
Suomen Marsuharrastajat ry:n toiminnan tarkoituksena on tukea ja edistää marsuharrastusta Suomessa. Yhdistyksen tavoitteena on saattaa yhteen harrastajia, lisätä jäsenten ja yleisön tietoa marsuista, sekä niiden hoidosta, toimia tukiverkostona kasvattajille, sekä lisätä marsujen kasvatukseen liittyvää tietoa. Yhdistys pyrkii myös yhteistyössä eri järjestöjen ja viranomaisten kanssa edistämään marsujen hyvinvointia.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:
– Ylläpitää verkkosivuja, sekä harjoittaa julkaisu- ja tiedotustoimintaa
– Järjestää näyttelyitä, sääntelee ja ylläpitää marsujen standardeja
– Järjestää koulutustoimintaa, sekä muita tapahtumia
– Ylläpitää marsujen rekisteriä
– Neuvoo ja opastaa marsun omistajia toimimaan tavalla, joka edistää marsujen hyvinvointia
– Hyväksyy kasvattajanimiä
– Toimii alansa asiantuntijana
– Toimii yhteistyössä muiden yhdistysten ja liittojen kanssa kansallisesti ja kansainvälisesti
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi:
– Ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja
– Järjestää keräyksiä ja arpajaisia
– Omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta
– Periä jäsenmaksuja
3 § Kieli
Suomen Marsuharrastajat ry on sekä suomen- että ruotsinkielinen eli kaksikielinen. Yhdistyksen pöytäkirjakieli on suomi.
4 § Jäsenet
Suomen Marsuharrastajat ry:n jäseniä voivat olla hyvämaineiset yksityiset henkilöt, jotka liittymällä hyväksyvät yhdistyksen tarkoituksen, säännöt ja ohjesäännöt. Jäsenyys on voimassa kalenterivuoden kerrallaan, jäseneksi voi liittyä kesken toimintavuoden. Jäsen voi olla joko vuosijäsen, kasvattajajäsen, nuorisojäsen tai kunniajäsen.
Vuosijäsen
Vuosijäseneksi voidaan hyväksyä viisitoista (15) vuotta täyttänyt yhdistyksen toiminnasta kiinnostunut henkilö. Vuosijäsen maksaa vuosittain jäsenmaksun, jonka suuruuden määrää yhdistyksen syyskokous.
Kasvattajajäsen
Johtokunta voi hyväksyä kasvattajajäseneksi henkilön, jolle on myönnetty Suomen Marsuharrastajat ry:n kasvattajanimi. Kasvattajajäsen maksaa vuosittain jäsenmaksun, jonka suuruuden määrää yhdistyksen syyskokous.
Nuorisojäsen
Nuorisojäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka ei ole täyttänyt viittätoista (15) vuotta. Nuorisojäsenellä ei ole äänioikeutta ja hän maksaa vuosittain jäsenmaksun, jonka suuruuden määrää yhdistyksen syyskokous.
Kunniajäsen
Yhdistyksen jäsen voi ehdottaa henkilöä kunniajäseneksi, joka on erityisen ansiokkaasti edistänyt yhdistyksen tarkoitusperien toteutumista ja tukenut yhdistyksen toimintaa. Ehdotukset esitetään yhdistyksen kokouksessa, jolloin päätökseen vaaditaan kolmen neljäsosan (¾) enemmistö annetuista äänistä. Kunniajäsenellä on samat oikeudet kuin yhdistyksen jäsenillä. Kunniajäseneltä ei peritä jäsenmaksua ja se on voimassa toistaiseksi.
5 § Jäsenen ero yhdistyksestä
Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti johtokunnalle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla siitä yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan. Jäsen katsotaan eronneeksi, mikäli hän ei maksa vuosittaista jäsenmaksuaan uuden toimintakauden tammikuun loppuun mennessä.
Jäsen voidaan erottaa yhdistyksestä johtokunnan päätöksen nojalla, jos hän toimii yhdistyksen tarkoitusperien tai sääntöjen vastaisesti, tai hän on muulla tavoin menettelyllään huomattavasti vahingoittanut yhdistystä. Erottamiseen tarvitaan päätösvaltaisen johtokunnan yksimielinen päätös. Jäsenellä, joka eroaa tai erotetaan yhdistyksestä, ei ole oikeutta sen varoihin ja hän menettää välittömästi jäsenetunsa ja -oikeutensa.
6 § Yhdistyksen johtokunta
Yhdistyksen asioita hoitaa johtokunta, joka valitaan syyskokouksessa. Johtokunta koostuu puheenjohtajasta, varapuheenjohtajasta, sihteeristä, rahastonhoitajasta, 0-5 varsinaisesta jäsenestä sekä 0-2 varajäsenestä. Johtokunnan jäsenen kuuluu olla yhdistyksen jäsen. Rahastonhoitajaksi voidaan valita johtokunnan ulkopuolinen taho. Johtokunnan toimikausi on kalenterivuosi.
Johtokunnan kokoukset
Johtokunta kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan, varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat sen aiheelliseksi tai vähintään puolet johtokunnan jäsenistä sitä vaatii. Johtokunta voi kokoontua myös erilaisten etäyhteyksien välityksellä. Johtokunta on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni. Johtokunnan kokouksista pidetään pöytäkirjaa.
Johtokunnan tehtävät
Johtokunnan tehtävänä on edustaa yhdistystä, kantaa ja vastata yhdistyksen puolesta sekä hoitaa yhdistyksen johtamista. Johtokunta kutsuu yhdistyksen jäseniä kokouksiin, valmistelee kokouksessa käsiteltävät asiat sekä toimeenpanee yhdistyksen päätökset. Johtokunta valvoo yhdistyksen ja jäsenten toimintaa, hyväksyy ja erottaa jäseniä sekä pitää jäsenluetteloa. Johtokunta hoitaa myös yhdistyksen taloutta ja vastaa täten yhdistyksen varojen ja omaisuuden hoidosta. Johtokunta voi nimetä avukseen toimikuntia ja toimihenkilöitä. Johtokunnalla on myös tiedotusvelvollisuus jäsenille.
7 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittavat johtokunnan puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kaksi (2) yhdessä.
8 § Tilikausi
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja johtokunnan vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään kuusi (6) viikkoa ennen kevätkokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa johtokunnalle viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen kevätkokousta.
9 § Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle johtokunta. Virallinen kokouskutsu on toimitettava viimeistään neljätoista (14) päivää ennen kokousta, julkaisemalla kokouskutsu yhdistyksen kotisivuilla. Tarpeen vaatiessa kutsu voidaan lähettää myös jäsenkirjeenä, sähköpostitse tai postitse. Kutsussa on mainittava kokouksessa käsiteltäviksi tulevat asiat.
10 § Yhdistyksen kokoukset
Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta: kevätkokous pidetään toukokuun loppuun mennessä ja syyskokous marraskuun loppuun mennessä.
Yhdistys voi kokoontua ylimääräiseen kokoukseen kun:
– Yhdistyksen kokous niin päättää
– Johtokunnan katsoessa siihen olevan aihetta
– Vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä johtokunnalta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii, jolloin kokous on pidettävä kolmenkymmenen (30) vuorokauden kuluessa siitä päivästä, kun vaatimus kokouksen pitämisestä on esitetty.
Yhdistyksen kokouksissa jokaisella viisitoista (15) vuotta täyttäneellä jäsenellä on yksi ääni jota hän voi käyttää läsnäollessa tai valtuutetun kautta. Valtuutetulla voi olla enintään yhden (1) jäsenen antama valtakirja ja valtuutettuna voi toimia vain äänioikeutettu jäsen. Nuorisojäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.
Yhdistyksen kokouksen päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä, ellei säännöissä tai yhdistyslaissa ole toisin mainittu. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Mikäli joku läsnä olevista vaatii, tulee vaalin tai äänestyksen tapahtua suljettuna lippuäänestyksenä.
Yhdistyksen kokoukseen voi osallistua tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla johtokunnan tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä. Etäyhteydellä osallistumisen ohjeet ilmoitetaan kokouskutsussa. Yhdistyksen jäsen voi esittää asian yhdistyksen kokouksen käsiteltäväksi ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen johtokunnalle vähintään kolme (3) viikkoa ennen kokouksen päiväystä.
11 § Yhdistyksen varsinaiset kokoukset
Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
Kokouksen avaus
– Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
– Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
– Hyväksytään kokouksen työjärjestys
– Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien lausunto
– Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä johtokunnalle ja muille vastuuvelvollisille
– Jäsenten esittämät, kokouskutsussa mainitut tai muut esille tulevat asiat
– Kokouksen päätös
Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
– Kokouksen avaus
– Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
– Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
– Hyväksytään kokouksen työjärjestys
– Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksujen suuruudet seuraavalle kalenterivuodelle
– Valitaan puheenjohtaja, johtokunta ja mahdolliset muut toimihenkilöt tulevalle toimintavuodelle
– Valitaan yksi toiminnantarkastaja ja yksi varatoiminnantarkastaja
– Jäsenten esittämät, kokouskutsussa mainitut tai muut esille tulevat asiat
– Kokouksen päätös
12 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (¾) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.
13 § Muut säännöt
Muutoin noudatetaan voimassa olevan yhdistyslain määräyksiä.
Kasvattajanimisäännöt
Laajenna tekstiYleistä
SMH voi myöntää kasvattajanimen hyvämaineiselle yhdistyksen jäsenelle, joka osoittaa aktiivisuutta, kiinnostusta ja on kerännyt tarpeeksi osaamista marsuista. Kasvattajanimellisen henkilön kasvatus on tavoitteellista rodusta riippumatta.
Myönnettyjen nimien kuuluu selvästi erottua aiemmin myönnetyistä nimistä, myös muiden Pohjoismaiden marsuyhdistysten hyväksytyistä nimistä.
Vaatimukset
– Hakijan tulee olla osoittanut olevansa kypsä kasvattajaksi. Hänen tulee kohdella eläimiä asiallisesti ja toimia yhdistyksen säännöissä mainittujen tarkoitusten ja toiminnan laadun mukaisesti.
– Hakijalla on nuhteeton tausta, hänellä ei saa olla voimassaolevaa tai aikaisempaa eläintenpitokieltoa, tuomioita eläinsuojelurikkeistä tai eläinsuojelurikoksista.
– Hakija on osallistunut SMH:n kasvattajakoulutukseen.
– Hakija on hyväksynyt kasvattajasitoumuksen.
Kasvattajasitoumus
– Kasvattaja luovuttaa poikaset vähintään 5 viikon ikäisenä ja 300g painoisena.
– Kasvattaja ei pyri jalostamaan satiinimarsuja, eikä käytä jalostuksessaan satiineja tai tiedossa olevia ensimmäisen polven satiinikantajia.
– Kasvattaja ei tietoisesti käytä kasvatuksessaan koe-eläinrotuisia marsuja.
– Kasvattaja ei tee dalmatian- dalmatian, roan- roan tai roan- dalmatian yhdistelmiä.
– Kasvattaja rekisteröi SMH:n rekisteriin kaikki jalostuseläimensä ennen jalostuskäyttöä tai 4kk hankinnasta.
– Kasvattaja edustaa yhdistystä ja yhdistyksen kasvattajia hyvän hengen mukaisesti.
Hyväksytyn kasvattajan edut
– Hyväksytty kasvattaja saa käyttöönsä yhden kasvattajanimen ja siihen SMH-### etuliitteen. Kasvattajanimeä saa käyttää kasvattamiensa marsujen nimissä.
– Hyväksytty kasvattaja on oikeutettu osallistumaan yhdistyksen järjestämiin kasvattajatapahtumiin ja koulutuksiin.
– Hyväksytty kasvattaja voi hakea kasvattajajäsenyyttä, jolloin hän on oikeutettu kasvattajajäsenyyden antamiin etuihin.
– Kasvattaja saa halutessaan näkyvyyttä yhdistyksen kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa.
Kasvattajanimen anominen
– Kasvattajanimivaatimusten täytyttyä hakija voi anoa kasvattajanimeä SKJL:n lomakkeella ja maksaa SMH:n käsittelymaksun sekä SKJL:n käsittelymaksun.
– Anomukseen liitetään kuitit maksetuista käsittelymaksuista.
– Anomukseen liitetään jalostussuunnitelma.
– Kasvattajanimianomusta käsittelee ensin yhdistyksen osoittama henkilö, joka antaa palautetta, lisäkysymyksiä sekä mahdollisesti korjauspyyntöä anomukseen liittyen. Korjausaikaa hakijalla on 6 kuukautta. Hakemus hylätään, jos hakija ei vastaa korjauspyyntöön määräajan sisällä tai useamman korjauksen jälkeen jalostussuunnitelma ei edelleenkään täytä yhdistyksen vaatimuksia.
– Kun anomus on hyväksytty, anovan henkilön nimi sekä ehdotettu kasvattajanimi julkaistaan SMH:n jäsenkirjeessä. Näin muilla jäsenillä on mahdollisuus seuraavan viikon ajan huomauttaa mahdollisista esteistä nimen puoltamiselle.
– Jos esteitä ei ilmene, anomus lähetetään eteenpäin Suomen Kani- ja Jyrsijäliiton käsiteltäväksi.
– Jos kasvattajanimianomus hylätään ja anoja haluaa uudelleen anoa kasvattajanimeä, kasvattajanimikäsittelymaksu tulee maksaa uudelleen, ja kaikki vaadittavat paperit tulee lähettää uudelleen yhdistykselle. Jos anomusta ei toisellakaan kerralla hyväksytä, hakija joutuu odottamaan vuoden ennen kuin hän voi anoa uudelleen kasvattajanimeä.
Kasvattajanimen käyttö ja ylläpito
– Kasvattajanimeä saa käyttää vasta, kun kasvattajanimi on hyväksytty niin SMH:n kuin SKJL:n puolesta. Kasvattajanimen saa ottaa käyttöön myöntämispäivästä eteenpäin, ja myös takautuvasti elossa oleville kasvateille.
– Kasvattaja ilmoittaa kasvattajanimensä ja SMH-numeronsa ilmoituksissaan, sukutauluissaan, kotisivuillaan ja muissa yhteyksissä missä kasvattajanimen pitäisi käydä ilmi.
– Jäsenmaksu tulee maksaa joka vuosi.
– Kasvattaja osallistuu kasvattajapäivään vähintään joka neljäs vuosi. Näin kasvattaja ylläpitää ja päivittää tietotaitonsa kasvatukseen liittyen. Kasvattajapäivän järjestäminen lasketaan myös osallistumiseksi.
Kasvattajanimen poistaminen
– Kasvattajanimi poistuu käytöstä, jos jäsenmaksu on maksamatta pidempään, kuin kalenterivuoden verran.
– Johtokunta voi antaa kirjallisen huomautuksen viralliselle kasvattajalle, mikäli hänen katsotaan käyttäytyneen yhdistyksen sääntöjen vastaisesti tai vahingoittaneen yhdistyksen mainetta. Huomautukset käsitellään johtokunnan ja asianosaisten kesken. Kolme samalle kasvattajalle annettua huomautusta muuttuu varoitukseksi, ja siirtyy yhdistyksen kokouksen käsiteltäväksi.
– Jäsenkokouksen päätöksestä kasvattaja voidaan asettaa toimintakieltoon määräajaksi varoituksen perusteella. Toimintakielto kattaa kaiken yhdistyksen toiminnan, paitsi jäsenkokoukset. Toimintakielto on voimassa vähintään 6kk ajan, ja siitä seuraavaan jäsenkokoukseen asti. Määräajan jälkeen yhdistyksen kokous käsittelee asian uudelleen ja päättää jatkotoimenpiteistä. Jatkotoimenpiteitä voivat olla esimerkiksi toimintakiellon kumoaminen, kasvattajanimen poistaminen tai yhdistyksestä erottaminen.
– Kasvattajanimi voidaan poistaa käytöstä ja jäsenelle antaa toimintakielto johtokunnan päätöksestä, jos kasvattaja saa viralliselta taholta tuomion eläinsuojelurikkeestä, eläinsuojelurikoksesta tai minkä tahansa eläimen eläintenpitokiellon.
– Kasvattajanimi poistuu automaattisesti käytöstä, jos kasvattaja erotetaan yhdistyksestä.
– Kasvattaja voi itse pyytää, että kasvattajanimi poistetaan käytöstä kirjallisella ilmoituksella. Käytöstä poistetetun kasvattajanimen takaisinkäyttöönottoa voi anoa yhdistyksen johtokunnalta. Jos nimi on ollut poissa käytöstä yli viiden vuoden ajan, hakijalta vaaditaan SMH:n kasvattajakoulutuksen uusinta.
Rekisteröintisäännöt
Laajenna tekstiSuomen Marsuharrastajat ry ylläpitää Suomen marsurekisteriä. Rekisterin tarkoituksena on pitää kirjaa Suomen marsukannasta. Yhdistys suosittelee kaikkien marsujen rekisteröintiä. Näin saadaan mahdollisimman kattavat tiedot Suomessa syntyneistä ja asuvista marsuista, sekä marsujen suosiosta lemmikkinä.
Marsun kirjaaminen yhdistyksen rekisteriin
Säännöt koskevat kaikkia Suomessa asuvia marsuja riippumatta siitä onko ne rekisteröity toiseen yhdistykseen Suomessa tai ulkomailla. Rekisteröinti on marsun kirjaaminen Suomen Marsuharrastajien rekisteriin ja tiedot lisätään myös yhdistyksen ulkopuoliseen marsutietokantaan (www.marsutietokanta.net). Rekisteröinti mahdollistaa marsun osallistumisen yhdistyksen järjestämiin näyttelyihin sekä arvonimien myöntämisen.
Rekisteröity marsu saa rekisterinumeron, jossa on kirjain, vuosiluku ja juokseva numerointi SMH-vuosiluku-xx, esimerkiksi SMH22-031. Kun marsu rekisteröidään, tiedot jäävät SMH:lle säilytettäväksi. Tiedot ovat yhdistyksen sekä yhdistyksen toimihenkilöiden käytössä ja niitä voidaan julkaista yhdistyksen julkaisuissa. Omistajatietoja ei kerätä eikä julkaista.
Rekisteröintivaatimukset
Rekisteröinnin tiedot
– Nimi
– Sukupuoli
– Syntymäaika (tai arvio siitä)
– Rotu
– Väri ja kuvio
– Kasvattajan nimi ja marsun alkuperämaa
– Sukutaulu
– Sisarukset
Rekisteröintilomakkeeseen täytetään kaikki tiedot marsusta, jotka ovat tiedossa. Mikäli kaikkia tietoja ei ole, jätetään kohdat tyhjäksi tai tarvittaessa voi ottaa yhteyttä rekisteröijään.
Rekisteröinnissä tulee käyttää kasvattajan antamaa virallista nimeä. Mikäli nimeä ei ole entuudestaan (esim. eläinkaupasta ostettu marsu), sen voi keksiä itse. Marsun nimessä saa olla kasvattajanimeen viittaavaa etu-tai jälkiliite vain, mikäli kasvattajanimi on myönnetty marsuille. Kasvattajanimeen viittaavaa liitettä ei saa nimessä muutoin käyttää. Mikäli marsun nimi on rekisteröijän mielestä hyvän tavan vastainen, nimen hyväksyminen käsitellään johtokunnan kokouksessa.
Satiinimarsuja kaikissa muunnoksissa saa rekisteröidä, mutta satiinimarsuille ei anneta näyttelyosallistumisoikeutta. Sama koskee koe-eläinrotuisia marsuja.
Rekisteröitävän marsun täytyy olla syntynyt geneettisesti mahdollisesta yhdistelmästä, jotta se voidaan rekisteröidä. Kasvattaja vakuuttaa antamansa sukutaulun tiedot oikeiksi. Sukutaulun ja rekisteröinnin tahallinen väärentäminen tai tahalliset puutteelliset tiedot ovat asiakirjaväärennöksiä.
Rekisteröinti
Rekisteröinnit tehdään ensisijaisesti sähköisesti yhdistyksen valmiilla lomakkeella. Tapahtumassa, jossa on rekisteröintimahdollisuus, voidaan rekisteröinti suorittaa paperista sukutaulua näyttämällä.
Rekisterinumero ilmoitetaan siihen sähköpostiosoitteeseen, josta rekisteröintitiedot tulivat. Tapahtumissa rekisterinumero kirjataan yhdistyksen tietoon sekä kirjataan sukutauluun. Rekisteröintikontaktit säilytetään sähköpostissa.
Henkilötietojen käsittelyssä noudatetaan yhdistyksen rekisteriselostetta.
Rekisteröintimaksu
– Rekisteröintimaksujen suuruus päätetään vuosikohtaisesti syyskokouksessa.
– Rekisteröintimaksun suuruus vuonna 2023 on 1€ per marsu. Rekisteröitäessä poikuetta, koko poikueen kaikki poikaset saa rekisteröidä hintaan 2€ per poikue.
– Kasvattajajäsenen kasvattajanimellisten marsujen rekisteröinti on maksutonta, sillä omien kasvattien rekisteröinti kuuluu jäsenmaksun hintaan.
– Rekisteröintimaksu maksetaan yhdistyksen tilille.
– Marsun rekisteröintimaksu tapahtuman yhteydessä voidaan maksaa myös paikan päällä.
Näyttelysäännöt
Laajenna tekstiSääntöjen noudattaminen
Näitä sääntöjä noudatetaan kaikissa Suomen Marsuharrastajat ry:n (SMH:n) järjestämissä näyttelyissä ja muiden yhdistysten järjestämissä SMH:n hyväksymissä näyttelyissä. Näiden sääntöjen lisäksi noudatetaan Suomen eläinsuojelulainsäädäntöä.
Näyttelyn järjestäminen
Jokaisella näyttelyllä tulee olla erikseen nimetty näyttelyn vastuuhenkilö. Näyttelyn vastuuhenkilö vastaa näyttelyn suunnittelusta, mainonnasta, talousarviosta ja sen pitävyydestä, näyttelyä järjestävistä toimihenkilöistä ja heidän ohjaamisesta, näyttelyn sujuvuudesta, sekä tulosten raportoinnista. Muiden tahojen järjestämissä SMH:n hyväksymissä näyttelyissä tulee olla nimettynä vastuuhenkilö, joka vastaa näyttelyn anomisesta, sujuvuudesta ja tulosten raportoinnista SMH:lle.
Näyttelyt anotaan johtokunnalta noin kahta (2) kuukautta ennen näyttelypäivää. Vapaamuotoisesta anomuksesta tulee selvitä näyttelyn perustiedot, sekä tilan soveltuvuus marsunäyttelyä varten.
Vahinkotapaukset
Järjestäjät, yhdistys tai tuomarit eivät vastaa eläimille, näytteilleasettajille, esineille, myyntituotteille tai yleisölle aiheutuneista vahingoista. Jokainen paikallaolija on itse vastuussa aiheuttamastaan tai omistamansa eläimen aiheuttamasta vahingosta.
Tuomarit
Yhdistyksen järjestämissä, sekä sen hyväksymissä näyttelyissä tuomarina toimivat yhdistyksen hyväksymät tuomarit. Tuomari ei saa arvostella omaa tai perheenjäsenensä eläintä. Ulkomaisten tuomareiden tulee omata vastaavat arvosteluoikeudet omassa maassaan. Johtokunta voi myöntää tarvittaessa poikkeuslupia.
Näyttelyyn ilmoittautuminen
Näyttelyyn ilmoittautuminen tapahtuu näyttelykutsussa mainitulla tavalla. Mikäli eläin ilmoitetaan näyttelykutsun määritelmän vastaisesti, voidaan näyttelyilmoittautuminen evätä.
Mikäli eläin on ilmoitettu viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, voidaan näyttelyilmoittautuminen siirtää jälki-ilmoittautumiseksi, mikäli näyttelyssä on jälki-ilmoittautumisen mahdollisuus.
Näyttelyssä Suomessa asuvan näytteilleasettajan omistuksessa olevalla marsulla pitää olla suomalainen rekisterinumero. Ulkomaalaisessa omistuksessa oleva marsu tulee olla rekisteröity omassa maassaan, mikäli kyseisessä maassa on rekisteröintijärjestelmä. Mikäli marsulla on jo toisen yhdistyksen myöntämä rekisterinumero, sen tiedot siirretään SMH:n rekisteriin veloituksetta, marsu ei tällöin saa SMH:n rekisterinumeroa. Omistajalla on velvollisuus selvittää itse ajantasaiset SMH:n rekisteröintisäännöt ja -maksut.
Näyttelymaksun suuruus päätetään näyttelykohtaisesti ja se suoritetaan näyttelykutsussa mainitulla tavalla. Ilmoittautumismaksu maksetaan kaikista ilmoitetuista eläimistä, siitä huolimatta, osallistuuko eläin tapahtumaan. Eläintä ei voi tuoda arvosteluun, jos ilmoittautumismaksu on maksamatta.
Eläimen valmistelu
Eläin tuodaan näyttelyyn puhtaana ja terveenä. Eläimen turkkia tai ihoa ei saa käsitellä vierailla aineilla, jotka muuttavat sen alkuperäistä laatua tai väriä. Eläimen turkkiin jätettävät aineet (esimerkiksi hoitoaineet ja talkki), sekä voimakkaat tuoksut ovat kiellettyjä. Karvattomien marsujen laaja nyppiminen, ajelu ja muu karvanpoisto on kiellettyä. Pitkäkarvaiset, joilla on leikattu turkki, osallistuvat ulkomuotoluokassa klipattuun luokkaan.
Eläintentarkastus
Näyttelyissä kaikki marsut tarkastetaan ulkoloisten ja sairauksien varalta. Eläintentarkastuksen laajuus ja tapa vaihtelevat näyttelykohtaisesti. Eläintentarkastajien tulee olla suorittanut johtokunnan hyväksymä eläintentarkastuskoulutus.
Eläin voidaan tarkastuksen yhteydessä hylätä ja evätä sen pääsy näyttelyalueelle, jos tarkastuksessa ilmenee jotain seuraavista:
– ulkoloisia
– sieni-infektion oireita
– naaras on tiine tai imettää
– marsulla on tuoreita haavoja tai paiseita
– akuutti sairaus tai tulehdus
– aggressiivisuus
Mikäli eläimeltä löytyy merkkejä sieni-infektiosta, myös kaikki muut samassa taloudessa asuvat eläimet hylätään. Mikäli eläimeltä löytyy merkkejä ulkoloisista, myös samassa laumassa olevat marsut hylätään. Muut samassa tilassa asuvat marsut saavat hyväksytyn tarkastuksen jälkeen osallistua näyttelyyn, mikäli ulkoloisia ei havaita.
Tarkastuksessa hylätyn eläimen näyttelymaksua ei palauteta. Eläin ei saa osallistua näyttelyyn lääkityksen alaisena. Mikäli kaksi tarkastajaa on eri mieltä eläimen hylkäämisestä, päätöksen tekee vastuuhenkilö/ tuomari, jos hänellä on eläintentarkastajan oikeudet. Näyttelypaikalle tulevat myytävät eläimet tarkistetaan tapauskohtaisesti.
Mikäli eläimellä on selvästi havaittavissa sokeus, kuurous tai vamma, mikä voi mahdollisesti huonontaa sen hyvinvointia näyttelypäivän aikana, tulee eläin jättää kotiin.
Arvostelu
Eläimet arvostellaan pääosin näyttelyluettelon mukaisessa järjestyksessä, ellei tuomari/ sihteeri toisin ilmoita. Näytteilleasettaja huolehtii siitä, että marsu on arvosteltavana omalla vuorollaan. Mikäli eläin ei tule arvosteltavaksi omalla vuorollaan, voi tuomari jättää eläimen kokonaan arvostelematta. Tällöin ilmoittautumismaksua ei palauteta. Satiinien sekä koe-eläinrotuisten marsujen esittäminen ulkomuoto- ja pet-luokassa on kiellettyä.
Tuomaria ei saa häiritä arvostelun aikana. Tuomarille on annettava työrauha, eikä arvosteluun saa vaikuttaa. Näyttelypaikalla tulee noudattaa hyviä käytöstapoja ja reilua kilpailuhenkeä. Näyttelyluettelo ja tulokset ovat julkisia.
Ilmoittautumismaksun palauttaminen
Näytteilleasettajan suorittama ilmoittautumismaksu palautetaan, jos:
– näyttely perutaan.
– näytteilleasettajan tai hänen perheenjäsenensä yhteisessä omistuksessa olevan eläimen toinen omistaja kutsutaan tuomariksi.
– omistaja tuomarin vaihdoksen tapahtuessa niin vaatii. Vaatimus tulee kuitenkin esittää ennen arvostelun alkua.
– ilmoitettu marsu tai omistaja sairastuu ja siitä esitetään johtokunnalle kirjallinen selvitys. Tällöin näyttelymaksua ei tarvitse maksaa tai se hyvitetään.
Valitukset, korjaukset, rikkomukset ja sanktiot
Tuomarin arvostelusta ja hänen antamastaan palkintosijasta tulee valittaa välittömästi näyttelyn vastuuhenkilölle/ tuomarille/ sihteerille. Tuomarin tekemästä virheestä tulee kertoa välittömästi näyttelyn vastuuhenkilölle/ tuomarille/ sihteerille. Näyttelyn jälkeen tulleita valituksia ei käsitellä ja tulokset jäävät voimaan. Tuloksista löytyvät virheet voidaan korjata näyttelyn jälkeen kuukauden kuluessa. Tämän jälkeen tulleita oikaisupyyntöjä ei käsitellä. Henkilölle, joka rikkoo näitä sääntöjä tai hyviä tapoja, voidaan antaa suullinen tai kirjallinen huomautus, kirjallinen varoitus, määräaikainen näyttely- ja toimintakielto tai erottaa yhdistyksestä. Sanktiosta voi tehdä kirjallisen valituksen SMH:n johtokunnalle kahden viikon kuluttua sen vastaanottamisesta.
Eläintentarkastussäännöt
Laajenna tekstiYleisesti
Eläintentarkastus on ennen arvostelua suoritettava kokeneen harrastajat tekemä terveystarkastus, joka on kaikille marsuille pakollinen. Ennen eläintentarkastuksen suorittamista, marsuja ei saa viedä näyttelytiloihin. Eläintentarkastajat suorittavat hyväksytysti koulutuksen, ennen oikeuden saamista. Tarkastus koskee kaikkia näyttelyalueelle tulevia marsuja, niin näyttelyyn osallistuvia kuin näyttelyssä myytäviä ja kotia vaihtavia marsuja. Tarkastuksen tarkoituksena on estää marsujen lois- ja sieni-infektio tartunnat marsujen välillä.
Tarkastus
Eläintentarkastaja pukee ylleen suojaessun ja tehdaspuhtaat suojakäsineet, jolla pyritään estämään mahdollinen kontaminaatio eri omistajien marsujen välillä. Suojavarusteet ovat tarkastajan yllä koko sen ajan, kun marsujen tarkastaminen on käynnissä. Suojavarusteet ovat näytteilleasettaja kohtaiset ja vaihdetaan aina kunkin näytteilleasettajan välillä uusiin.
Yksi tarkastaja tarkastaa kerralla yhden näytteilleasettajat kaikki marsut peräkkäin. Mikäli tarkastaja huomaa marsulla olevan lois- tai sieni-infektio tartunnan oireita, pyytää hän toiselta eläintentarkastajalta tai tarkastuskoulutuksen käyneeltä tuomarilta toisen mielipiteen. Jos toinen tarkastaja/tuomari havaitsee samat oireet, sen jälkeen marsu hylätään tarkastuksessa ja pääsy näyttelypaikan arvostelualueelle evätään. Marsun voi jättää omassa kuljetusboksissa eläintetarkastus alueen reunaan tai mahdollisuuksien mukaan viedä pois näyttelyn sisätiloista, eikä sitä saa hakea sieltä näyttelypäivän aikana näyttelyalueelle.
Sieni-infektio oireiden takia eläintentarkastuksessa hylätyt marsut tulee viipymättä poistaa näyttelytilasta ja saman näytteilleasettajan kaikki marsut hylätään. Mikäli toisen omistajan marsuja on samassa kuljetusboksissa, myös niiden pääsy näyttelyyn evätään.
Tuomarisäännöt
Laajenna tekstiYleistä
Suomen Marsuharrastajat ry järjestää tuomarikoulutusta. Koulutuksen tarkoituksena on opettaa osaavia ja vastuuntuntoisia pet- ja ulkomuototuomareita yhdistykselle. Tavoitteena on tuomareiden jatkuva taitojen ylläpitäminen ja kehittäminen. Koulutuksen aloittamisesta tiedotetaan yhdistyksen verkkosivustolla ja sosiaalisessa mediassa.
Tuomariksi pyrkivän tulee olla
– yhdistyksen jäsen
– riittävät tiedot marsujen perusfysiologiasta ja hoidosta
– riittävästi kokemusta ja näyttöä näyttelytoiminnasta
– ulkomuototuomarikoulutukseen tarvitaan kokemusta ja näyttöä kasvatustoiminnasta
– käyttäytymisensä ja arvostelukykynsä puolesta tehtävään sopiva
– pet-tuomarikoulutuksen alkaessa vähintään 16-vuotias
– ulkomuototuomarikoulutuksen alkaessa vähintään 17-vuotias
Koulutukseen hakeminen
– avoin hakemus johtokunnalle
– johtokunta voi kutsua lupaavia oppilaita koulutukseen
Koulutuksen eteneminen
– tuomaritoimikunnan määräämät tehtävät sisältävät näyttelytoiminnassa mukana olemista, sihteeröintiä sekä kuunteluoppilaana olemista.
– mikäli tuomariopinnot eivät etene yli kahteen vuoteen, opinnot alkavat alusta.
Valmistuminen tuomariksi
– kun koearvostelu on suoritettu hyväksytysti, johtokunnalta anotaan hyväksyntää
– tuomarioppilas liittyy automaattisesti tuomaritoimikuntaan valmistuttuaan
– ulkomuototuomari liittyy automaattisesti myös standarditoimikuntaan valmistuttuaan
Tuomarioikeuden ylläpitäminen
– jäsenyyden ylläpitäminen vuosittain.
– tuomari osallistuu tuomaritoimikunnan koulutuksiin tai niiden järjestämiseen vähintään joka neljäs vuosi, näin tuomari ylläpitää ja päivittää tietotaitonsa tuomarointiin ja sääntöihin liittyen.
– henkilön on toimittava tuomarina vähintään kerran kahdessa vuodessa.
Tuomarioikeuden palauttaminen
– enemmän kuin kaksi vuotta tuomaroimatta ollut henkilö saa tuomarioikeudet voimaan suoritettuaan koearvostelun hyväksytysti.
– enemmän kuin viisi vuotta tuomaroimatta ollut henkilö saa tuomarioikeudet voimaan suoritettuaan koearvostelun ja sääntökokeen hyväksytysti.
Tuomaritoimikunnan tehtävät
– ylläpitää tuomareiden osaamista
– esittelee tuomarioppilaat johtokunnalle ja kouluttaa uusia tuomareita
– on aktiivisesti yhteydessä muiden maiden tuomaritoimikuntiin
– tuo julki epäkohtia ja ongelmia rotujen jalostukseen liittyen
– kehittää sääntöjä
– ulkomuototuomarit ylläpitävät ja kehittävät standardia
– toimittaa hallitukselle muistiot kokouksista, koulutuksista ja toteutuneista tuomaroinneista Suomessa ja ulkomailla.
– pitää yllä ajanmukaista listaa tuomareista ja heidän yhteystiedoista
Standarditoimikunnan tehtävät
– luo ja ylläpitää marsujen standardia, käännöksiä ja korjauksia
– valvoo ja neuvoo standardin tulkintaan liittyvissä kysymyksissä
– on aktiivisesti yhteydessä muiden maiden standarditoimikuntiin ja edustaa yhdistystä kansainvälisesti
– tiedottaa jäsenistöä standardin muutoksista
– toimittaa johtokunnalle muistion kaikista kokouksista ja koulutuksista
Ulkomuotoluokka
Laajenna tekstiYleistä:
Ulkomuotoluokka on tarkoitettu puhdasrotuisille marsuille, jotka arvostellaan vertaamalla niitä rotustandardeihin. Mikäli marsu poikkeaa suuresti rotumääritelmän ihanteesta, voi tuomari halutessaan hylätä marsun.
Ulkomuotoluokissa marsut jaetaan arvosteltaviin ryhmiin seuraavasti:
Sileäkarvaiset
– self punasarja (p.e. white, d.e. white, cream, buff, lemon, saffron, p.e. golden, d.e.golden ja red)
– self mustasarja (black, chocolate, lilac, beige, blue ja grey)
– nonself maskilliset (himalaya, california)
– nonself ruudulliset (tortoiseshell, tortoiseshell & white, tricolour, bicolour, harlequin, magpie, dutch, brindle)
– nonself päistäriköt (roan, dalmatian)
– nonself tikatut (agouti, solidagouti, argente, solidargente, tan, fox, otter)
– englannincrest self punasarja (p.e. white, d.e. white, cream, buff, lemon, saffron, p.e. golden, d.e.golden ja red)
– englannincrest self mustasarja (black, chocolate, lilac, beige, blue ja grey)
– englannincrest nonself (kaikki sallitut kuviot)
– amerikancrest self punasarja (p.e. white, d.e. white, cream, buff, lemon, saffron, p.e. golden, d.e.golden ja red)
– amerikancrest self mustasarja (black, chocolate, lilac, beige, blue ja grey)
– amerikancrest nonself (kaikki sallitut kuviot)
Karkeakarvaiset, karvattomat ja puolipitkäkarvaiset
– abessinialainen
– ridgeback
– crested ridgeback
– rex
– teddy
– skinny
– baldwin
– ch-teddy
Pitkäkarvaiset
– lunkaryaperuaani
– sheltie
– texel
– peruaani
– alpakka
– coronet
– merino
Hyväksytyt kuviot väreineen:
– agoutit: silver, golden, cinnamon, lemon, orange, buff, saffron ja cream, myös solidagouti muunnokset
– argentet: silver, golden, cinnamon, lemon, orange, buff, saffron, cream, grey silver, grey golden, grey lemon ja grey saffron, myös solidargente muunnokset.
– roan ja dalmatialainen: self värit, agoutit, argentet, ja brindle
– himalaya: black, chocolate, beige, lilac
– tortoiseshell: black ja red
– tortoiseshell & white: black, red ja white
– tricolor: mitkä tahansa kolme hyväksyttyä väriä, agoutia, argentea
– bicolor: mitkä tahansa kaksi hyväksyttyä väriä, agoutia, argentea
– dutch: self värit, agoutit, ja argentet
– tan: black, chocolate, lilac, grey, blue ja beige
– fox: black, chocolate, lilac, grey ja beige
– otter: black, chocolate, lilac, grey ja beige
– harlequin: black/cream, chocolate/cream
– magpie: black/white, chocolate/white
– brindle: kaikki mustan sarjan ja kaikki punaisen sarjan sallitut värit
– california: kaikki sallitut värit, kuviovärinä kaikki sallitut värit
Koestandardirodut:
Dapple, cuy, lunkarya sheltie, lunkarya coronet, ch-teddy crest, california roan ja kaikki muut rodut, joita hyväksytyssä rotulistauksessa ei vielä ole.
Kilpailuluokat jaettu erikseen uroksiin ja naaraisiin sekä ikäluokittain seuraavasti:
– Poikaset: 2-3 kk
– Nuoret 4-6 kk
– Aikuiset: 7-35 kk
– Seniorit: 36 kk –
Klipattu luokka
Luokka on tarkoitettu pitkäkarvaisille marsuille, joiden turkkia on leikattu. Turkin tulisi ylettyä vähintään näyttelylaudalle.
Koestandardi
Luokka on tarkoitettu kaikille niille marsuille, joitten rodut eivät kuulu vielä standardiin. Mikäli näytteilleasettaja haluaa ilmoittaa näyttelyyn marsun, minkä rotua ei ole aiemmin Suomessa esitetty, tulee hänen toimittaa johtokunnalle hyvissä ajoin suomen- tai englanninkielinen tuomariohje sekä mahdolliset lähteet, joista rotuun voidaan perehtyä.
Ulkomuotoluokan palkinnot:
– SERTIFIKAATTI: Tuomari voi halutessaan jakaa hyväksyttyjen standardirotujen, klipatun ja koestandardinluokan marsuille sertifikaatteja, jos ne ovat erityisen hyviä rotunsa edustajia. Jaettavien sertifikaattien lukumäärää ei ole rajoitettu.
– KUNNIAMAININTA: Tuomari voi halutessaan jakaa marsuille kunniamaininnan, jos se on hyvä rotunsa edustaja.
– BOB: rodun paras jaetaan rotujen ilmoittautumismäärän mukaan seuraavasti: Jokaista kolmea osallistujaa kohden yksi BOB-sija. Enintään viisi (5) palkintosijaa.
– BEST IN SHOW: Tuomarin/ tuomareiden valitsemat marsut kutsutaan Best In Show -kilpailuun. Tuomari ei voi sijoittaa BIS-kilpailussa arvosteltavan ryhmän BOB2:sta BOB1:n edelle. Koestandardi- ja klipattuun luokkaan ilmoitettu marsu ei ole oikeutettu osallistumaan Best In Show -kilpailuun.
BIS-sijoituksia jaetaan ilmoittautumismäärän mukaan seuraavasti:
– 1-9 osallistujaa – BIS 1
– 10-19 osallistujaa – BIS 2
– 20-29 osallistujaa- BIS 3 jne.
Klipattu luokka:
Jokaista kolmea (3) osallistujaa kohden jaetaan yksi Paras Klipattu -palkinto.
Koestandardi:
Jokaista kolmea (3) osallistujaa kohden jaetaan yksi Paras Koestandardi -palkinto
Tuomarin suosikki
Tuomari voi halutessaan jakaa mieleiselleen marsulle Tuomarin suosikki -palkinnon.
Ulkomuotoluokan arvonimet:
Muotovalio
Marsulle voi hakea champion arvonimeä (FinCH) kolmella (3) sertifikaatilla. Sertifikaattien on oltava SMH:n järjestämästä tai sen hyväksymästä näyttelystä. Sertifikaateista vähintään kaksi (2) tulee olla saatu nuorten luokasta tai myöhemmin. Vain Suomessa myönnetyt sertifikaatit kelpaavat arvonimen hakemiseen. Sertifikaattien pitää olla vähintään kahdelta eri tuomarilta. Mikäli marsu on toisen Pohjoismaan muotovalio, sille voidaan myöntää FinCh arvonimi sen saatua yhden SMH:n sertifikaatin.
Klipattu valio
Marsulle voi hakea klipattu champion arvonimeä (FinKCH) kolmella (3) sertifikaatilla, joista vähintään yksi (1) on klipatusta luokasta. Sertifikaattien on oltava SMH:n järjestämästä tai sen hyväksymästä näyttelystä. Sertifikaateista vähintään kaksi (2) tulee olla saatu nuorten luokasta tai myöhemmin. Vain Suomessa myönnetyt sertifikaatit kelpaavat arvonimen hakemiseen. Sertifikaattien pitää olla vähintään kahdelta eri tuomarilta.
Koestandardi valio
Marsulle voi hakea koestandardi champion arvonimeä (FinGCH) kolmella (3) sertifikaatilla. Sertifikaattien on oltava SMH:n järjestämästä tai sen hyväksymästä näyttelystä. Sertifikaateista vähintään kaksi (2) tulee olla saatu nuorten luokasta tai myöhemmin. Vain Suomessa myönnetyt sertifikaatit kelpaavat arvonimen hakemiseen. Sertifikaattien pitää olla vähintään kahdelta eri tuomarilta.
Ryhmäluokat
Laajenna tekstiKasvattajaluokka
Luokka on tarkoitettu standardissa ja koestandardissa oleville muunnoksille. Tuomari arvostelee eläinten laatua standardiin nähden sekä jalostuksen tasaisuutta. Mahdollisimman lähellä standardia olevat ja toistensa kaltaiset eläimet voittavat. Kasvattajaluokka on tarkoitettu kaikille omia kasvattejaan esittäville. Luokassa esitettävässä ryhmässä on 2-4 marsua, jotka ovat samaa muunnosta ja vähintään kahdesta eri poikueesta. Kasvattajalla ei tarvitse olla virallista kasvattajanimeä, eikä marsujen tarvitse olla kasvattajan omistuksessa. Kasvattaja saa esittää yhden ryhmän muunnosta kohden näyttelyssä.
Jalostusluokka
Luokka on tarkoitettu marsuille, mitä on tarkoitus käyttää standardirotujen myös koestandardien jalostuksessa. Jalostusluokassa esitetään ryhmä, mikä koostuu uroksesta ja naaraasta, mitkä arvioidaan tulevaisuuden poikueen vanhempina. Esitettävän parin ei tarvitse olla samaa muunnosta, samassa omistuksessa tai samalta kasvattajalta. Ilmoittautuessa tulee kertoa kyseisen yhdistelmän jalostustavoite. Tuomari arvioi marsujen sopivuutta toisilleen kasvatuksen näkökulmasta. Parhaiten tavoitetta edistävä pari voittaa.
Jälkeläisluokka
Luokka on tarkoitettu standardissa ja koestandardissa oleville muunnoksille. Jälkeläisluokassa esitetään ryhmä, mikä koostuu yhdestä jalostuseläimestä (uros tai naaras), ja sen 1-3 jälkeläisestä. Esitettävän ryhmän marsujen ei tarvitse olla samassa omistuksessa, eikä samalta kasvattajalta. Näyttelyyn ilmoitettu marsu on tuotava jälkeläisluokkaan, mikäli jalostuseläimen omistaja niin vaatii. Jalostuseläimellä saa esittää yhden ryhmän näyttelyssä. Tuomari arvioi jalostuseläimen sen jälkeläisnäytön perusteella, kuinka voimakkaasti jalostuseläin periyttää hyviä ja huonoja ominaisuuksiaan jälkeläisilleen.
Pariluokka
Luokka on tarkoitettu kaikille marsuille. Pariluokassa esitetään kaksi mahdollisimman samannäköistä marsua. Marsujen ei tarvitse olla samaa rotua, samalta omistajalta, eikä samalta kasvattajalta. Luokassa arvostellaan leikkimielisesti kahden marsun yhdennäköisyyttä. Parhaiten toisiaan muistuttava pari voittaa.
Palkinnot
Kaikissa ryhmäluokissa palkitaan jokaista kolmea (3) ryhmää kohden yksi ryhmä.
– 1-3 ryhmää 1 kpl
– 4-6 ryhmää 2 kpl
– 7-9 ryhmää 3 kpl
– 10-12 ryhmää 4 kpl
– 13-15 ryhmää 5 kpl
Pet-Luokka
Laajenna tekstiYleistä
Pet-luokka on tarkoitettu kaikille marsuille. Luokassa arvostellaan vertaamalla marsua pet-standardiin. Arvostelussa kiinnitetään erityistä huomiota terveyteen, yleiskuntoon, käsiteltävyyteen ja luonteeseen. Pet-luokissa kaikki rodut, värit ja turkkimuunnokset ovat sallittuja paitsi satiinit ja koe-eläinrotuiset marsut.
Luokat
Kilpailuluokat jaettu erikseen uroksiin ja naaraisiin sekä ikäluokittain seuraavasti:
– Poikaset: 2-3 kk
– Nuoret: 4-6 kk
– Aikuiset: 7-35 kk
– Veteraanit: 36 kk –
Pet-luokan palkinnot
Näyttelyssä voidaan jakaa seuraavista kategorioista kategoriasijoitus 1-5 marsulle.
– väritys/ ulkonäkö
– persoonallisuus/ käsiteltävyys
– valmistelu
– keho ja terveys/ yleiskunto
– parhaat pisteet
Kategoriapalkintoja jaetaan kategoriakohtaisesti osallistujamäärän mukaan maksimissaan:
– 1-10 marsua 1 kpl per kategoria.
– 11-20 marsua 2 kpl per kategoria.
– enintään 5 kpl.
Lisäksi tuomari voi halutessaan jakaa erillisiä palkintoja, kuten:
– tuomarin suosikki
– ikäluokkavoittajat
– paras yleisvaikutelma
– paras persoonallisuus
– paras turkki ja iho
Näyttelyn parhaiden valinta
Jokaisesta kategoriassa palkitusta tuomari valitsee 0-2 BIS-PET finaaliin.
BIS-sijoja jaetaan koko luokan ilmoittautuneiden määrän mukaan: jokaista viittä osallistujaa kohden yksi BIS-sija. BIS-sijoja jaetaan kuitenkin enintään kymmenen.
Pet-luokkien arvonimet
Marsulle voi hakea Star Pet -kunniakirjaa kolmella saman kategorian sijoituksella. Sijoitusten on oltava SMH:n järjestämästä/ hyväksymästä näyttelystä. Sijoituksista vähintään kahden tulee olla saatu yli 7 kuukautta vanhana ja vähintään kahdelta eri tuomarilta ja kolmesta eri näyttelystä. Kunniakirjan ansainnut marsu saa käyttää nimensä edessä Star Pet -etuliitettä.
Marsun saadessa kolme Star Pet kunniakirjaa, se voi hakea Super Star Pet arvonimeä. Tällöin marsu saa käyttää nimensä edessä Super Star -etuliitettä.
Pet-Kasvatusluokka
Laajenna tekstiYleistä
Pet-kasvatusluokka on tarkoitettu kaikille marsuille. Luokassa arvostellaan vertaamalla marsua pet-kasvatusluokan standardiin. Arvostelussa kiinnitetään erityistä huomiota terveyteen, yleiskuntoon, käsiteltävyyteen ja luonteeseen kasvatuksen näkökulmasta. Parhaiten Pet-kasvatusluokan standardin mukainen eläin voittaa. Pet-kasvatusluokassa kaikki rodut, värit ja turkkimuunnokset ovat sallittuja, paitsi satiinit ja koe-eläinrotuiset marsut. Tuomari voi jakaa pet-sertejä enintään puolelle luokkaan osallistuvista marsuista.
Luokat
Kilpailuluokat jaettu erikseen ikäluokittain seuraavasti:
– Poikaset: 2-3 kk
– Nuoret: 4-6 kk
– Aikuiset: 7-35 kk
– Veteraanit: 36 kk –
Näyttelyn parhaiden valinta
Pet-kasvatusluokassa sijoituksia jaetaan:
– 1-5 marsua 1 kpl
– 6-10 marsua 2 kpl
– 11-15 marsua 3 kpl
– enintään 10 kpl
Pet-kasvatusluokan arvonimet
Marsulle voidaan hakea kolmella (3) Pet-sertillä arvonimeä FinPetCH. Sertifikaattien on oltava SMH:n järjestämästä/ hyväksymästä näyttelystä. Sertifikaateista vähintään kaksi tulee olla saatu nuorten luokasta tai myöhemmin. Vain Suomessa myönnetyt sertifikaatit kelpaavat arvonimen hakemiseen. Sertifikaattien pitää olla vähintään kahdelta eri tuomarilta.