Herkkupaloja luonnosta

Kasvit on valittu sen perusteella, että ne ovat yleisiä ja helposti tunnistettavia. Ne kasvavat usein kotona puutarhoissa, nurmikolla tai läheisillä ojien reunoilla. Samalla ne ovat kuitenkin sellaisia, joita et ehkä olisi uskonut marsulle sopivaksi syötäväksi!

Huom, jos et ole varma mitä poimit, älä anna sitä marsulle! Tarkista vielä kerran perheenjäseneltä, ystävältä, naapurilta, internetistä tai käytä esim. Google Lens -sovellusta. Syötä marsuille vain terveitä kasveja, jotka on poimittu jokamiehen oikeuksien mukaan. Vältä poimimista vilkkaan tien tai muiden sopimattomien alueiden vieressä.

Bon appétit!

(Kuvat: Carolina Clayhills/Wikimedia Commons/Carolina Clayhills)

Metsävaahtera (Acer platanoides)

Metsävaahtera on yleinen puu, jonka lehdissä on helposti tunnistettava muoto. Sen lehdet sopivat erinomaisesti ​​marsujen rehuksi, sekä tuoreina että kuivina. Pohjoismaissa vaahteranlehtiä on aiemmin kerätty ja kuivattu talvirehuksi esimerkiksi hevosille ja lehmille. Jos siis sinulla on vaahterapuu pihalla tai lähellä asuinpaikkaasi, poimi vain lehtiä marsulle!

(Kuvat: Carolina Clayhills/Wikimedia Commons/Carolina Clayhills)

Maitohorsma (Chamaenerion angustifolium)

Maitohorsma tunnetaan myös nimellä horsma tai kansankielellä rentunruusu. Se on kaikille tuttu kasvi, jota löytyy teiden varsilta, metsien reunoista, vanhoilta maatiloilta ja melkein kaikkialta. Maitohorsma on suhteellisen ravitseva kasvi, ja se on nimetty yhdeksi tärkeimmistä luonnonvaraisista kasveista selviytymistilanteissa. Nuoret versot sisältävät erityisen runsaasti C-vitamiinia ja maistuvat yleensä parhaimmalta myös marsujen mielestä!

(Kuvat: Carolina Clayhills)

Auringonkukka (Helianthus annuus)

Auringonkukkia voit helposti kasvattaa kotona tai poimia julkisilta auringonkukkaviljelmiltä. Loppukesä ja syksy ovat täydellisiä auringonkukan poiminta-aikoja! Marsuille voit poimia auringonkukan lehtiä ja myös nuorempien kasvien varsia. Todella isot auringonkukat saavat puumaisen varren, jota marsu saattaa hieman pureskella, mutta jättää syömättä. Marsut syövät mielellään myös keltaisia ​​terälehtiä, ja kukan kuihtumisen ja siementen muodostumisen jälkeen voit syöttää niille koko kukkapohjan, siemenet ja kaikki! Se toimii täydellisenä ajanvietteenä marsulle. Auringonkukansiemeniä kannattaa ehdottomasti heittää maahan keväällä, jotta marsut saavat mehukkaita isoja lehtiä syksyn lähestyessä.

(Kuvat: Carolina Clayhills/Wikimedia Commons/Carolina Clayhills)

Ketohanhikki (Argentina anserina)

Ketohanhikkia löytyy usein vanhemmista nurmikoista. Se on kestävä ja sietää sekä niittoa että tallaamista. Ketohanhikki on matala, noin 5–10 cm korkea ja siinä on pienet keltaiset kukat. Lehtien alapuoli on hopeinen, mikä helpottaa tunnistamista. Karvaiset lehdet on helppo erottaa ruohikon seasta, eikä marsu voi vastustaa sitä!

(Kuvat: Carolina Clayhills)

Pihatähtimö (Stellaria media)

Pihatähtimö eli vesiheinä on monelle tuttu rikkaruoho, joka leviää nopeasti ja voi vallata koko nurmikon. Siinä on pienet pyöreähköt lehdet ja pienet valkoiset kukat. Koska se kasvaa tiiviinä mattona, se on erittäin helppo poimia – hetkessä on koko ämpäri täynnä! Englanniksi sitä kutsutaan nimellä chickenweed, koska sitä syötetään usein tilan kanoille. Marsun mielestä pihatähtimö on mehukasta ja maukasta!

(Kuvat: Carolina Clayhills)

Poimulehti (Alchemilla)

Poimulehtilajeja on useita, ja ne kaikki ovat syötäviä. Poimulehti on helppo tunnistaa, koska sen lehdet ovat pyöreähköt, piparkakkureunaiset ja poimuttuneet. Lehdet näyttävät vähän pieniltä kulhoilta, ja aikaisin aamulla sinne on usein kerääntynyt tippa vettä, jonka kasvi on erittänyt yön aikana. Poimulehdet sopivat myös tuoreina ihmisten salaatteihin, tällöin mieluiten pienempiä lehtiä. Kokeile ja katso mitä mieltä marsusi on!

(Kuvat: Carolina Clayhills)

Siankärsämö (Achillea millefolium)

Millefolium tarkoittaa tuhannen lehden kanssa ja nimi kuvaa myös kasvin ulkonäköä. Siankärsämön varressa on paljon pieniä lehtiä. Villi siankärsämö kukkii valkoisena, kotipuutarhasta löytyy myös sen jalostettuja sukulaisia, usein keltaisena tai eri punaisen sävyinä. Marsulle voi antaa koko kasvin, ja ne pitävät lehdistä enemmän kuin kukista!

 

Teksti: Carolina Clayhills

Käännös: Sari Jokila

Vastaa

Your email address will not be published.