Näyttelylauta

 

Näyttelylauta, mikäs ihme sellainen sitten on? Se on se, minkä päällä marsu viedään itse tuomarin luokse, koska marsuilla ei ole assistentteja, jotka veisivät marsun tuomarin luokse kuten esimerkiksi kaneilla on. Ensimmäiseen näyttelyyn tullessa ei tarvitse ottaa paniikkia siitä, jos lautaa ei löydy tai ei ole ehtinyt tehdä. Silloin voi käyttää vaikka pyyhettä laudan sijaan. Loppupeleissä lautaa ei kukaan arvostele se on vain alusta marsun alla.

 

Minkä kokoinen lauta on hyvä?

Se riippuu marsun koosta ja turkin pituudesta. Lyhytkarvaisella marsulla noin a4 kokoinen lauta on riittävä. Pitkäkarvaisella marsulla turkin pituus määrää laudan koon, koska turkin tulee mahtua laudalle auki kammattuna. (kuvan abessiinialainen (vas.) seisoo noin a4-kokoisella laudalla ja pitkäkarvaisen marsun kuva on otettu Nordicissa 2023)

Millainen kangas on paras?

Paras kangas on sellainen, joka ei ole liukas ja on helposti huollettava. Hieman venyvä kangas on helpoin pingottaa lautaan. Jos marsu liukuu kankaalla marsu ei saa pidettyä ryhtiään ja seisottua kunnolla jaloillaan. Kangas ei myöskään saa olla upottava eli erilaiset tekoturkikset on hyvä jättää pois, koska marsu uppoaa kankaaseen ja kynnet saattavat juuttua pitkiin lankoihin kiinni. Vaihtokankaita voi myös tehdä niin, että ompelee laudan muotoisen kankaan ja laittaa reunaan kuminauhan.

Minkä värinen kangas?

Kankaan väriin vaikuttaa se oletko menossa ulkomuotoluokkaan vai pet-luokkaan. Ulkomuotoluokassa kankaan väriksi kannattaa valita sellainen mikä tukee turkin väriä. Pet-luokassa kankaalla ei sinällään ole samanlaista merkitystä kuin ulkomuotoluokassa.

Miten sitten tehdä itse näyttelylauta?

Pohja: Laudan puumateriaaliksi käy periaatteessa mikä vain. Lautojen pohjana voi olla vesivaneri, joka ei ime itseensä kosteutta. Puun voi toki maalata/lakata sellaiseksi, että se ei ime itseensä kosteutta. Pyörivä lauta ei ole ihanteellinen, koska se on marsulle pelottava.

Jalat: Jalaksi käy vaikka ylijäämä pala puusta. Itsellä on osissa lipaston laatikon tai oven vetimet. Jalat on hyvä olla, koska lautaa on silloin helpompi liikuttaa.

Kankaan ja pohjan väliin: Itse käytän pohjan ja puun välissä muutamaa kerrosta pyyhettä. Se imee kosteuden, kuivuu suhteellisen nopeasti ja ei ole liian pehmeäkään, että marsu uppoaisi. Yhteen kokeilin käyttää vaahtomuovia, mutta siitä en pitänyt. Ohutta vanulevyä voi myös käyttää pehmusteena.

Kiinnitys: Kiinnitykseen paras keino on niittipyssy, mutta jos sitä ei ole voi kankaan liimata kiinni tai ommella tiukasti laudan ympärille.

Näyttelylautoja on myös myynnissäkin välillä esimerkiksi näyttelyissä, joku harrastaja tuo itse tekemiään myyntiin. Lemmikkien verkkokaupoista saattaa löytyä.

Vastaa

Your email address will not be published.